top
 
 

Tároló rendszerek
 
A fájl alapú munkafolyamatok egy fontos eleme az aktív tartalom tárolás. Alapvetően két megvalósítás képzelhető el. Az elsőben a tároló rendszer csak a fájlok elhelyezésére szolgál, majd ha azokkal dolgozni szeretnénk el kell őket mozgatni az adott munkaállomásra (editálás, transzkódolás, kijátszás), ez a klasszikus NAS tároló rendszer. A fejletebb SAN rendszerben a tároló olyan sávszélességű kapcsolattal rendelkezik a munkaállomások irányába, hogy az egyes munkafolyamatok elvégzése lehetséges a tárolón magán, a rajta lévő fájlok elmozgatása nélkül.

Asztali tárolók
Ezek a kis méretű tárolók a legtöbb esetben 1-4 SATA tároló rekesszel rendelkeznek és csak egyszerűbb RAID szervezéseket támogatnak. Összeköttetések terén hatalmas fejlődésen ment keresztül ez a kategória, a korábbi USB és FireWire csatlakozások mellett már elérhetőek olyan nagysebességű formátumok is mint például az eSATA. Ideális választás olyan felhasználóknak akik mobil editor állomással dolgoznak, esetleg forgatás közben fájl mentésre van szükségük.
box_footer
iSCSI tárolók
A legújabb technológia a tárolók területén. Az iSCSI szabvány segítségével nagysebességű SAN rendszereket valósíthatunk meg egyszerű gigabites ethernet hálózatok segítégével. Ez korábban csak optikai szál alapon volt elképzelhető. Az iSCSI rendszer minden munkaállomáson és a tároló rendszeren is igényli egy kliens program futtatását, ettől eltekintve azonban a végpontok és a iSCSI szerver csak egy vagy több ethernet kábellel csatlakoznak egymáshoz.
box_footer
SCSI tárolók
A hagyományos NAS rendszerek zászlóshajói a SCSI alapú tárolók. Ezekben a rendszerekben egy független házban helyezkednek el a SATA winchesterek, melyek RAID tömbbe szervezéséért és az adatok elosztásáért egy kártya felel. Maga a tároló rendszer egy vagy több SCSI csatornán kapcsolódik egy kiszolgáló szerverhez, amely hagyományos ethernet alapú kapcsolaton keresztül kapcsolódik a munkaállomásokhoz.
box_footer
eSATA tárolók
Az eSATA tárolók jelentik a NAS alapú megoldások következő generációját, a rendszerek felépítése nagyon hasonlít a SCSI alapúakéhoz, az átviteli sebesség pedig elérheti a 3Gbit/s-ot is. A csatlakozók fizikai kivitele sokkal kezelhetőbb, a tároló szerver és a fájl szerver pedig akár 2m távolságra is lehet egymástól.
box_footer
Fibre tárolók
Olyan SAN rendszerek ahol a tároló szerver és a munkaállomások optikai kábelen csatlakoznak egymással, akár 6Gbit/s folyamatos sebességet is biztosítva ezzel. A optikai kapcsolatok a ethernethez hasonlóan routolhatóak, lehetséges viszonylag nagy távolságok áthidalása is ismétlők segítségével. A nagy bitsebesség pedig akár tömörítetlen HD tartalmak tárolószerveren történő editálását is lehetővé teszi.
box_footer


Ezt az oldalt a következő kulcsszavakra keresve találja meg:
HDD, SATA, eSATA, Fibre, iSCSI, SCSI, háttértár, Fibrenetix, ATTO, Lacie, USB, firewire
Keresés az oldalon
separator

Navigáció
separator

Visszahívást kérek
separator
Telefonszám: *

Név:

Kategória:


A fenti űrlap kitöltésével hozzájárul, hogy adatait a Leonardo SNS Kft. adatbázisában rögzítse és a későbbiekbnen is felhasználja.
Amennyiben ezzel nem ért egyet, úgy kérjük telefonon vagy e-mailben keresse cégünket, jelezve adatkezelésre vonatkozó elvárásait.

 
 
 
Index